„Основна алтернатива на сегашното управление, която е нужна на България, е връщането на държавата към нейните основни функции”. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на дискусията на тема: „Има ли алтернатива сегашното управление”, организирана от клуб „Алтернатива“.

По думите му проблемите се констатират, но се движим в обратната посока, което се усеща най-остро в сферите, които са свързани с функциите на държавата. „Разбирането за по-малко държава у нас се прилага все по-задълбочено с всяка изминала година макар”, заяви той.

По думите на Миков България днес разчита на износ, но тя изнася природните си ресурси, а достъпът до тях основно е предоставен на чужди компании. Социалистът бе категоричен, че трябва да има алтернатива за излизане от дълговата спирала за намиране на средства за развитие на частния сектор, който е тук в България; за увеличаване заплащането на труда с темпове, които да ограничат постоянната трудова миграция.

Относно здравеопазването той заяви, че в тази сфера не може да продължава разбирането, че болниците са търговски дружества. Според него трябва да бъде осигурен гръбнакът на здравеопазването с държавни болници, извадени от стопански оборот.

В последните 15 години капиталът силно е напреднал и има огромно неравенство в българското общество, смята още лидерът на социалистите.