От 16 служители на МВнР в щаба на българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, 8 вече са обявени като сътрудници на „Държавна сигурност”. Те са били посланици, но именно заради агентурната си принадлежност са били изтеглени обратно у нас. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

„Ще се случи както с Александър Савов (също разузнавач, син на ген. Стоян Савов), той беше шеф на щаба на Бокова за предните два избора – той сега е посланик на България в ЮНЕСКО. Сега тези хора ще станат директори в ООН – как ще повлия това на западните ни партньори?”, запита той.

Според него в България и по света има непоносимост към хората, които са служили на комунистическите тайни служби. Той посочи, че за Ирина Бокова е нормално да иска такъв щаб: „Тя е живяла с такива хора през целия си живот”.

Жельо Бойчев от БСП на свой ред отбеляза, че става въпрос за работна група с изцяло технически функции, която няма да провежда срещи навън. „Аз бих съдил за тези служители по техните качества”, заяви той и напомни, че става дума за бивши посланици.

„Да се прехвърлят тези вътрешнополитически противоречия в кампанията на г-жа Бокова, ние си правим една много голяма мечешка услуга”, коментира социалистът.

Според него постоянният ни представител в ООН откровено работи срещу кандидатурата на нашата страна.