Реформаторите все още са с плаха надежда за обща регистрация на местния вот. Петте партии в блока всеки ден обсъждат кои кандидати да издигнат за кметове и съветници. Расте рискът поредната мина да взриви отношенията им.

Един скандал вече избухна във Варна. Местната организация на СДС побърза да подкрепи кмета на ГЕРБ за втори мандат.

„Може би Варна е един от градовете, за които трудно ще се разберем”, призна Румен Христов от СДС. Той посочи, че друго решение на местната организация е възможно, но само след диалог.

За ГЕРБ всеки глас е добре дошъл и дори очакват още. „Аз съм убеден, че дори много членове на ДСБ също ще подкрепят кандидата на ГЕРБ, защото той направи много за Варна”, коментира Цветан Цветанов.

Преди четири години на местните избори петте партии от Реформаторския блок се явиха самостоятелно и получиха незначителни резултати. Ако на този вот не се представят добре, може да загубят тежест в правителството.

„Всяка една от политическите формации трябва да постигне необходимия резултат, надявам се той да съответства на участието във властта и да има необходимата тежест”, отбеляза бившият силов министър.

Резултатите на Реформаторския блок зависят от вътрешнопартийните отношения, а те са изключително динамични.

Найден Зеленогорски за пореден път апелира да се вземе решение за или против регистрацията на блока като единен политически субект с общи листи и кандидати. Той отбеляза, че е „с една идея по-позитивен” – вероятно в сравнение с преди седмица, когато заплаши с оставка като председател на предизборния щаб.

Ако няма единна регистрация, номинациите ще стават по друг механизъм. Междувременно кандидатите вече сноват между институциите, за да търсят от депутати и министри ходатайство за избираеми места в листите.