Опозицията критикува идеята за голямото местене на държавната администрация, което започва през септември.

Според Синята коалиция местенето на митниците в Русе ще застраши събирането на налозите, а решението било взето след игра на карти.

"Преместването ще мине безболезнено, защото служителите й са свикнали да работят по границата", защити се финансовият министър Симеон Дянков, който работи по идеята за децентрализация на администрацията още от началото на първата година на управлението на правителството на ГЕРБ.

Според финансовия министър преместването няма да наруши и попълненията в бюджета.

"Знаете тази българска поговорка „Бог високо, цар далеко”. В момента една голяма част от институциите са далеко, те трябва да са по-близо до хората", смята Симеон Дянков.

Преселението на администрацията беше определено от опозицията като предизборен ход. Депутати дори започнаха да искат за своите избирателни райони министерства и агенции.

"Мисля, че би било удачно, тъй като ние сме на две граници да преместите министерството на външните работи в Кюстендил, ако министърът се инати то поне някои от агенциите като тази за бежанците", предложи социалистката Мая Манолова.

Освен с тези критики, финансовият министър трябваше да се справи и с поредното искане на оставката му. Мотивът този път беше освиркването на конгреса на КНСБ.

"Когато се стигне дотам работодателят му да го сочи за освиркване, то човешкото достойнство предвижда да подаде оставка", заяви червената депутатка Корнелия Нинова.

Дянков обаче заяви, че всички финансови министри са недолюбвани.

"Може би затова се събираме в Брюксел, за да си изкажем болката един на друг", заяви Симеон Дянков.

Той се похвали, че е четвъртият по дълголетие финансов министър в Европейския съюз.