Сърница ще бъде управлявана от мнозинство в общинския съвет от ГЕРБ и Реформаторския блок. Това потвърдиха Радан Кънев и Цветан Цветанов след среща в парламента.

В неделя на изборите в Сърница се счупи мита за монопола на ДПС върху вота на българските мюсюлмани, както и мита за ксенофобския характер на настоящото управление на страната. Това заяви съпредседателят на  Реформаторския блок Радан Кънев. Той подчерта, че хиляди български мюсюлмани са избрали ГЕРБ и РБ в една остра и достойна конкуренция помежду им, дали са им мнозинство в общинския съвет, за да управляват заедно.

"Беше договорено, че всяка от формациите ще има свое решение за участие. Когато на местни избори имаме кандидат или един от тях отива на балотаж, третия, четвъртия или петия, ще подкрепим съответния кандидат. Едни опоненти в предизборната кампания днес могат да си стиснат ръката и да покажат, че изборите минават съвместно между ГЕРБ и РБ", потвърди и Цветан Цветанов.

Жителите на малката родопска община Сърница дадоха пример на всички политически сили от 43-я парламент за голяма политическа зрялост и култура. Това заяви по-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан. „Изборите минаха без инциденти, в дух на толерантност”, отбеляза той.

Местан призова до балотажа през оставащите 3 дни на предизборната кампания политическите сили да представят спокойно само идеите си, без агресия и да се доверят на високата политическа култура на жителите на новата община. „Убедени сме, че сърничани ще направят своя правилен избор, от нас се иска да не им пречим, а да им помагаме”, каза още лидерът на ДПС. На балотаж отиват кандидатите на ДПС и ГЕРБ.

Вината за неявяването на БСП на местните избори в Сърница, освен на областния предизборен щаб, е и на националния предизборен щаб и на националното ръководство на партията. Това заяви в Ямбол председателят на общопартийната контролна комисия Мая Манолова.

"БСП може да спечели на предстоящите местни избори в много общини, ако има отговорно отношение към тях. Всяка община е различна и трябва да се намери най подходящата формула”, коментира Манолова.Тя допълни, че управляващата коалиция само на пръв поглед изглежда непоклатима, все повече хора са недоволни от нейното управление.