Взаимодействие на ДПС с „Атака” е краят на политиката, защото двете партии са антагонистични политически сили, заяви лидерът Лютви Местан в кулоарите на парламента.
„Нашата парламентарна група няма и не може да си позволи взаимодействие с „Атака", защото това е краят на политиката, ние сме антагонистични политически сили,” категоричен бе Местан.

Събитията от последните два дни ясно показаха зависимостта между функционирането на парламента и присъствието в пленарна зала на парламентарната група на „Атака” за осигуряване на кворума.

Отсъствието на националистите в сряда накара групата на БСП да обмисли варианта за провеждане на предсрочни избори, а премиерът Пламен Орешарски намекна, че правителството може да работи само докато има подкрепата на парламента.

Той обясни назначаването на Волен Сидеров начело на Комисията по етика с „парламентарната традиция опозицията да оглавява една комисия”.

„В случая с „Атака", независимо, че тя осигурява кворума, трябва да се припомни, че в 41 НС Волен Сидеров ръководеше такава комисия - греша ли? Ако това е най-големият проблем за нормалното функциониране на 42-то Народно събрание, нека се извърши промяна в името на тази комисия,” предложи Местан.

Той декларира, че на този етап идеята за преговори с ГЕРБ за връщане в парламента „нито е разисквана, нито е възможна”.

Лютви Местан обаче сравни председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов с Волен Сидеров, като ги нарече „еднакво неприемливи”.

Той припомни, че в 41-то Народно събрание двете ГЕРБ и „Атака” са били „коалиционни партньори”, отхвърляйки твърдението за коалиционната подкрепа на националистическата партия за БСП и ДПС, които застават зад кабинета „Орешарски”.

„Имаме с тях не само политически, но и ценностни различия - да не забравяме, че те са и бивши коалиционни партньори,” отбеляза Местан в кулоарите на парламента малко след поредните сутрешни събития около сградата на Народното събрание.

„На този етап алтернатива на кабинета „Орешарски" не е ГЕРБ и Борисов и Цветанов,” смята лидерът на ДПС, според когото десният блок пък е „все още хипотеза, неосъществен проект”.

„Когато се появи алтернатива на Цветанов и Борисов, тогава може да се мисли и за избори, в това число и предсрочни. Дотогава ние няма да обслужваме сценарият на Цветанов за бърз реванш, за да може да избяга от своята политическа отговорност,” посочи Местан.