Лидерът на ДПС Лютви Местан изпрати писмо до председателя на ЕНП Жозеф Дол, съобщиха от пресцентъра на Движението. Местан благодари за проведения разговор при посещението на Дол в България миналата седмица. По думите му особена стойност е имала позицията на председателя на ЕНП срещу "надигащия се в България националпопулизъм и неговата антиевропейска и антиевро-атлантическа агресия".

"Ние оценяваме по достойнство актуалното в момента партньорство между ЕНП, ПЕС и АЛДЕ като опит за създаване на допълнителна стабилност и сигурност в рамките на ЕС и неговото демократично политическо пространство. Партньорският модел на управление на ЕС, изработен между трите основни системни идейни направления, идва и като противодействие на надигащата се вълна от националистически, евроскептични и дори ксенофобски партии, които напоследък завоюваха ключови позиции в страни, членки на ЕС. Ние сме водени от разбирането, че формулата за стабилизиране на ЕС, за укрепване на демократичните идеи в политическото пространство на съюза и за доизработването на ясна визия за бъдещето следва да бъде и формула за намиране на изход от специфичната българска икономическа, финансова и политическа криза", отбелязва в писмото си Местан.

Той изразява удовлетворение от посланието на Жозеф Дол към ГЕРБ и към Реформаторския блок да не допускат под каквато и да е форма обвързване с Патриотичния фронт. "С безпокойство наблюдаваме как веднага след Вашето отпътуване от страната опитите за сближаване във формула за общо управление между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт продължиха и дори представители на Патриотичния фронт неприкрито заявиха, че целта на подновените срещи и евентуално партньорство е изолацията на либералната партия ДПС по пътя на етно-религиозната нетърпимост и омраза. Създаването и поддържането на разломи чрез противопоставяне на етноси и конфесии е практически взривяване на гражданското общество и подриване на върховенството на закона чрез замяна на политиката на интеграция с политика на дискриминация и сегрегация. Подобен род политики са особено рискови на Балканите особено в контекста на цивилизационните разломи, пред които е изправен светът сега (Украйна, ИДИЛ и пр.)", отбелязва Местан.

Лидерът на ДПС посочва, че за Движението е особено важно българското общество със свои демократични ресурси, но и с помощта на демократичните европейски партии, да намери сили и да се противопостави на легитимирането на националпопулизма като "модерен патриотизъм".

"За нас ще бъде политически полезно и граждански особено ценно диалогът, който започнахме в София, да бъде продължен и на европейско равнище между ЕНП и АЛДЕ. Примерът на проблемите на България и опитът на либералната партия ДПС като генератор на българския етнически модел могат да бъдат добра основа за диалог не само по българските, но и по сложните проблеми от целия балкански регион, който макар и със закъснение очаква пълноценното сбъдване на своята евроинтеграционна мечта - да живеем заедно с различията си в една обща, обединена Европа", завършва писмото си Лютви Местан.