ДПС завежда дело срещу България заради глобите за агитация на майчин език. Жалбата ще бъде внесена в съда в Страсбург идната седмица.

Ръководството на РБ предаде избирателите си, защото се трансформира в крайно националистическо и ксенофобско. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседание на Централния съвет на партията в х-л "Рамада".

Повод за коментара му бяха предложените от движението законови промени, с които да се възстановят по административен ред турско-арабските имена на починалите. В хода на дебатите, практически всички други партии нападнаха ДПС с твърдения, че се опитва да „присвои” част от електората.

Гроздан Караджов от РБ запита: „О, неразумний ага, поради что се срамиш да се наречеш агент на ДС”, като визира агентурното минало на Лютви Местан.

Той заяви, че всички местни структури са реагирали с „изключителна ангажираност, висока чувствителност” по този въпрос.

„Не ПФ, АБВ и Атака, техните позиции по тези деликатни теми са ясни горе долу, но днес твърдя, че РБ и ГЕРБ, и БСП допуснаха фатална грешка, да се противопоставят на толкова естествено предложение имената на починалите поне да бъдат възстановени по административен ред”, заяви Местан.

Той подчерта, че избирателите на РБ са „приятели на демокрацията”, каквито са и привържениците на ДПС.

В изолация? В никакъв случай!

„Не е възможно ДПС да изпадне в изолация. Има опити да се внуши усещане за изолираност на ДПС. Не съм сигурен кой в сряда се оказа в изолация - ДПС или всички партии, които се обявиха против административното възстановяване имената на починалите. Ние сме отворени за диалог с всички системни партии. Нямаме диалог с крайно националистическите и ксенофобските формации", подчерта Местан.

По думите му, в крайна сметка изборите са за това, за да реши народът кой каква политическа тежест да има: „Ако българските избиратели са отредили на ДПС доверие, ръст от близо 25%, това означава, че тази партия не е в изолация".

Лютви Местан припомни на Реформаторския блок, които защитават тезата за изолацията, че ако през 1997 г. СДС са имали безспорно мнозинство, то с годините картината рязко се е променила: "„Само след 4 години се сринаха до 50 депутати, след още 4 години се маргинилизарха до парламентарна група от 20 представители, след още 4 години изчезнаха от парламента. Къде потъна високото доверие - в тресавищета на крадливата приватизация."