Лютви Местан изпрати право на отговор на авторитетния американски вестник New York Times, след като изданието определи ДПС като „проруска партия”, съобщиха от политическата сила.

Става въпрос за обзорен материал от 30 декември т.г., посветен на проекта "Южен поток". В него има следния цитиран от партийния пресцентър пасаж: „Изборите в България изглежда също работиха в полза на Путин. Те доведоха до странно коалиционно правителство между две проруски партии – социалистите и партията на турското малцинство”.

„Видно от цитата, ДПС се определя от Вашата медия като проруска партия. Това е дълбоко некоректно и невярно твърдение”, пише Местан, който припомня, че партията му от началото на прехода е извела членството на България в НАТО за стратегически приоритет на българската външна политика.

Лидерът на ДПС не пропуска да посочи, че „дори десният политически субект (СДС) нямаше смелостта да включи членството на България в НАТО в своите официални партийни документи”.

„За нас цивилизационният избор за членство на Р България в НАТО и ЕС бе ценностният контрапункт на опасността от граждански конфликт в резултат на последиците от насилствената асимилация на мюсюлманското малцинство от комунистическия режим”, подчертава лидерът на партията, според когото тя е съархитект на мирния преход.

По-нататък се напомнят заслугите на ДПС около ударите на НАТО срещу Югославия през 1999 г. и членството на България в ЕС.

По отношение на самия газопровод, Местан рязко се разграничава от БСП, „която през 2014 година застъпи тезата, че „Южен поток” следва да се изгради „въпреки Брюксел”. По думите му ДПС е настоявала тръбата да съответства на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Проруска – не. На малцинствата - донякъде

„Що се отнася до другото определение на ДПС като партия на турското малцинство, ще призная, че ДПС представя интересите на малцинствата в България, но наред с това и интересите на всички български граждани, които споделят ценностите на съвременната либерал-демокрация, и затова не бихме могли да бъдем определяни като етническа партия”, пише Лютви Местан.

В тази връзка той напомня, че партията му е първата българска политическа сила в Либералния интернационал и в семейството на европейските либералдемократи от АЛДЕ.