Българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма. Това се посочва в изявление на отлъчения от ДПС досегашен лидер Лютви Местан, разпространено до медиите.

На заседание на Централния съвет на движението, което се проведе в дома на почетния председател на движението Ахмед Доган в „Бояна”, Местан беше освободен от всички ръководни постове в партията.

Такава ще бъде съдбата, на всеки, който се изправи срещу националните интереси на България, e заявил Доган на заседанието, цитиран от говорителя на движението Велислава Кръстева.

До разрива между Местан и Доган се стигна, след като преди дни беше оповестена речта на Доган от новогодишното тържество на партията, в което той отправи остри критики към декларацията на ДПС и изразената позиция по сваления руски самолет от турски изтребители. Доган открито я нарече "гаф".

Декларацията на ПГ на ДПС за сваления руски самолет е най-висша проява на отстояване и защита на българския национален и евроинтеграционен интерес, изтъква обаче Местан в изявлението си, цитирано от БТА.

Като председател на ДПС и неговите централни партийни органи, както и като лидер на ПГ на ДПС, на първо място съм се ръководил от националните интереси на България и от интересите на нейните граждани - да живеят в свободно, демократично и мултикултурно общество, да се чувстват равноправни в пъстротата и различията си и никой да не бъде отхвърлян или унижаван по етнически, верски или езиков признак, посочва Лютви Местан.

Той изтъква, че негова кауза са либералната демокрация и солидарността между всички страни - членки на ЕС и НАТО - съюзи, в чието бъдеще той вярва безусловно.

Вместо Местан партията ще бъде управлявана от триумвират. Тримата съпредседатели са депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ, Рушен Риза и Четин Казак.

Правомощията им започват веднага и ще продължат до април, когато ще се проведе редовната конференция за избор на председател.