ДПС е отправила конкретно предложение към премиера Пламен Орешарски за поста министър на околната среда и водите - Станислав Анастасов, съобщи в сряда лидерът Лютви Местан. Мястото се оваканти, след като Делян Пеевски се отказа от евродепутатството и на негово място за Брюксел заминава Искра Михайлова.

Анастасов бе нареден под номер 6 - точно след Михайлова, в листата на ДПС за евроизборите. Представен бе като възпитаник на Техническия университет – Мюнхен и на СУ „Св. Климент Охридски” по специалности „Информатика” и „Стопанско управление”. Вицепрезидент на Младежкия Либерален Интернационал IFLRY. Владеещ английски, немски, руски и сръбски езици.

„Него (Анастасов – бел. ред.) имах предвид под характеристиката за млад, енергичен, високо интелигентен кандидат за министър на околната среда и водите”, коментира Местан, като обеща пресконференция в четвъртък, на която да отговори на всички въпроси свързани с политическата обстановка в страната.

Той отново заяви подкрепата на ДПС към кабинета „Орешарски”, след като изразената му готовност за предсрочни избори веднага след евровота се оказаха криворазбрани. Местан изтъкна, че на фона на твърденията за преяждане с власт, няма никакви амбиции за разширяване на властовите си позиции. „Струва ми се, че ще се съгласите с това. Предполагам вече правите своите анализи, ако нещо куца, къде точно”, подчерта той.

Попитан дали остава на едни позиции с БСП, Местан заяви: „Въпросът с дълбочината на промените в кабинета са по-скоро следствие от идеята за хоризонта, който стои пред този кабинет. Утре ще говорим по всички тези въпроси. Ще ви изненадам с толкова ясни и конкретни отговори, които да бъдат ясни на всички”.

"Очаквам среща със Сергей Станишев и приемете, че това е разбирането за коректност в диалога и с коалиционни партньори, и въобще политическият диалог го предполага", допълни той.