Ако в България се беше случил през 1999 година референдум дали да дадем въздушен коридор на силите на НАТО, днес нямаше да имаме привилегия да бъдем страна член на Европейския съюз и на НАТО. По този начин лидерът на ДПС Лютви Местан коментира поискания от президента референдум за изборните правила.

Припомняме, един от въпросите в националното допитване засяга въпроса за задължителното гласуване. Някои наблюдатели са на мнение, че подобна промяна ще удари най-силно ДПС, които към момента успяват винаги да мобилизират най-голяма част от потенциалния си електорат и така получават висок процент при слаба избирателна активност.

„С принципа "народът казва, а ние се съобразяваме" са се реализирали недотам демократични идеи и напъни”, заяви Лютви Местан. Според него всенародните допитвания премахват отговорността на политиците.

По думите му „не трябва да се преиграва с референдумите”, защото резултатите им отразяват „конюнктурата на доминиращите настроения в обществото”.

Лютви Местан даде пример и с референдума за присъединяването на Крим към Руската Федерация: "Крим беше анексиран след провеждане на референдум. Демократичен ли е този резултат? Ние казваме – не".

Конкретен пример

Местан даде и пример със ситуация, при която задължителното гласуване би показало своите недостатъци: "Представете си бургаско село, на балотажа се явяват кандидати на "Атака" и Патриотичния фронт - ще принудите избирател на ДПС да гласува за тях ли? Несериозно е".

Лидерът на ДПС посочи, че през 1994 г. за партията са гласували 279 000 души, докато през 2009 г. са скочили до 600 000: "Ако това е мотивът не искам да си представям, че държавният глава внася предложението заради този мракобесен напън".

Според него реформирането на политическата система чрез промени в изборното законодателство е „илюзия”.