„Само това му трябваше на Делян Пеевски - да се окаже в първата десетка на списание „Форбс” за най-влиятелните хора в България. И без това образът му е достатъчно сатанизиран и се представя като всесилната личност, която Бог знае по какви механизми влияе на политическите решения”. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на класацията на списанието за 50-те най-влиятелни личности в България.

„Ако основният критерий е тежест при взимане на политически решения, аз не бих го класирал и в първата стотица на най-влиятелните български политици. Но явно списание „Форбс” има други критерии и вероятно са повлияни от безспорния факт, че покрай избирането му за председател на ДАНС, той стана свръх популярен. Явно това е особен критерий за измерване на влияние, с който борави списанието”, посочи Местан.

На въпрос как ще коментира, че Цветан Василев е на първо място в класацията, Местан отговори: „С риск да събудя почудата ще кажа – не го познавам. Не съм усетил върху себе си влияние. Според мен, ако това е влиянието, което се измерва към момента, а не за отминал период, смятам, че от гледна точка на конституционни правомощия, безспорно най-силно е влиянието на един премиер, независимо как ще се казва той”.

По думите на Местан Ахмед Доган е „от тези редки случи на естествени лидери, които запазват своята политическа актуалност независимо, че не участват оперативно пряко в политиката”. После лидерът на ДПС направи уговорката, че не говори за задкулисие.

„На някои им е отредено да плуват на гребена на всенародната любов, но тя никога не е константа и всички ние трябва да приемем неизбежната участ рано или късно да попаднем в нормални условия на остро, критично отношение на българското общество”, обобщи Лютви Местан.