Министърът на здравеопазването Петър Москов трябва да бъде оставен да се „нареформира”. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти по време на традиционния възпоменателен събор в Пристое.

„От тук нататък проблемът на министър Москов не е ДПС, неговият проблем са лекарите. Не ръководството на болниците, а лекарите и въобще работещите в системата на здравеопазването, които ще усетят жилото на псевдореформите му”, уточни Местан.

Според него колкото по-рано основният субект на властта разбере какъв воденичен камък носи, а те по думите му вече са два – не само Патриотичният фронт, но и Реформаторският блок, толкова по-добре е за управлението на България.

Местан прогнозира, че „един по един митовете ще поотминат, например митът за КТБ вече е мъртъв като банката на ДПС, защото от сейфовете на банката излизат все повече реформаторски имена”.

„Не са ни проблем Реформаторите, проблем ни е обаче една голяма политическа опасност за българската демокрация – дясното, представлявано от Реформаторския блок, вече не е дясно. Дясното губи идентичност, губи политическата си физиономия, дясното успоредно върви към националпопулизма, към ултранационализма”, коментира лидерът на ДПС.

Така той отвърна на заявеното от Радан Кънев, че ДПС на предстоящите избори трябва да бъде изведено от властта в „крепостите” си. По думите му най-големият вътрешен проблем на втория кабинет на Борисов е „точно това радикално, агресивно направление в политиката, представено от Реформаторския блок, на ДСБ в него, което все по-упорито се приплъзва към националпопулизма” и губи собствената си идентичност.

„Бих казал, че проблемът на Радан Кънев не е ДПС, а че губи идентичност, защото Патриотичният фронт все повече „поглъща Реформаторите и идейно, и като публичен образ”, заяви Местан.

Според него Реформаторите няма какво реално да предложат, тъй като им липсват ресурси като компетентност и публично доверие. В този смисъл мисля, че местните избори ще зададат нови политически реалности, ще бъдат една реална оценка кои партии са солидните системни политически сили в България, на които българското общество може да разчита за стабилното и ускорено развитие на демократичните процеси в страната и на управлението, каза още лидерът на ДПС.