„Казусът „Мишо Бирата” е черната кутия, която трябва да се отвори, за да видим как са се продуцирали олигархичните кръгове”. Това заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан в четвъртък, когато в парламента ще се обсъжда дали да бъде създадена временна анкетна комисия по случая.

Предложението за „разследване” на огласения скандален разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов, който нарежда на шефа на Митниците Ваньо Танов да се погрижи за протекцията на президента Георги Първанов, е на Сергей Станишев и група депутати. В диалозите бе споменато и името на мистериозно починалия бизнесмен Михаил Михов.

В сряда народните представители от ГЕРБ заявиха, че става практика на това управляващо мнозинство да изземва функциите на разследващите органи и да образува анкетни комисии. Димитър Главчев предложи да се създаде комисия, която да проучи казуса с бившия зам.-председател на Народното събрание и на ДПС Христо Бисеров. Искането му обаче не бе уважено.

„Темата за Мишо Бирата е повече от актуална, защото ако говорим за олигархични кръгове, казусът „Мишо Бирата” показва как са били продуцирани те, защото олигархичен кръг – едно от класическите определения за него е, че това е кръг от лица с икономически интереси, които се ползват с протекциите на властта. Какво им осигурява? Точно това, което чуваме от Бойко Борисов, който разпорежда на директора на Митниците. Тук има грубо склоняване към тежки престъпления”, обясни във в сложни изречения днес Местан.