ДПС има две кандидатури за поста министър на околната среда и водите, но на този етап не е коректно да се коментират техните имена. Това обясни лидерът на партията Лютви Местан в кулоарите на парламента.

До рокадата се стигна, след като Делян Пеевски се отказа от мястото си на евродепутат и така в Брюксел отиде Искра Михайлова.

"Ще ви поканя на нарочен брифинг, за да ви представя нашата номинация, като разбира се е важно да имам разговори с премиера, тъй като задължително условие е неговото съгласие", обеща Местан. По думите му кандидатурата все още не е съгласувана с Пламен Орешарски.

„На този етап ми липсва диалогът”, отвърна Местан на въпрос дали вече е имал среща с лидера на БСП Сергей Станишев. „Колегите от БСП явно имат нужда от време, за да направят по-пълния си анализ и на базата на този анализ да проведат и официалните разговори с нас”, обясни Местан.

По отношение на вота на недоверие Местан коментира, че няма нищо по-естествено от това с вота си парламентарната група на ДПС да отхвърли внесения вот на недоверие, тъй като на европейските избори избирателите на ДПС са дали силно подкрепа за статута си на партия, която подкрепя управлението на страната.