ДПС неизменно следва своята дългосрочна политическа стратегия България да се развива като реален член на евро-атлантическото семейство. Днес като опозиция на управлението на страната Движението има високата отговорност на коректив. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в обръщението си по повод 25-годишнината от основаването на партията.

Местан първо се обръща към почетния председател на партията Ахмед Доган, когото поздравява за „политическата мъдрост, зрялост и далновидност”. „За мен е отговорност и чест едновременно да отправя думи на почит и поздрав по случай 25 години ДПС – съдбовно и отговорно политическо летоброене от 4 януари 1990 година насам”, отбелязва той.

„Преди 25 години ДПС се роди от болката на т.нар. Възродителен процес като обективна необходимост да бъдат възстановени отново изконни човешки права, за да придобият те нови, европейски измерения. Историческата роля на ДПС е, че трансформира болката от възродителния процес във воля за обща държавност”, отбелязва Местан.

По думите му времето е доказало развитието на Движението като модерната либерална партия на България „с безспорни и категорични международни позиции – Либералния интернационал, АЛДЕ и Европейския парламент съответно”.

„И като пряк участник в управлението, и като опозиция, ДПС неизменно следваше своята дългосрочна политическа стратегия България да се развива като реален член на евро-атлантическото семейство. Това е въпрос преди всичко на ценностен, цивилизационен избор”, пише лидерът на ДПС.

Според него като опозиция на управлението днес „ДПС има високата отговорност на евро-атлантически коректив на едно управление, което, предвид на прякото участие на националпопулистите, представя първият сериозен отстъп от ценностнополитическата ориентация на България”.

„ДПС има високата политическа привилегия в своята идентичност да защитава всяко накърнено право, достойнство и чест на всеки български гражданин. За това ще бъде нашият глас в 43-то Народно събрание”, уверява още Лютви Местан.