ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

Днес депутатите трябва решат кой ще бъде новият управител на Българска народна банка.

Според Местан екипът, който ще работи в банката, трябва да бъде ориентир при избора на гуверньор. „В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат”, каза още той. След две гласувания в пленарната зала, предложението на Местан не бе прието от мнозинството. В отговор ДПС напуснаха залата.

Междувременно мнозинството прие предложението на Янаки Стоилов от БСП след дискусията в залата да има възможност и за въпроси към кандидатите за нов гуверньор.

Снимка: bTV

Гласуването на нов управител ще бъде явно, а за да бъде избран трябва да са гласували повече от половината народни представители, които присъстват. В пленарна зала се регистрираха 139 души, тъй че новият гуверньор на БНБ може да бъде избран със 70 гласа.

Народното събрание избира между четирима кандидати. Фаворит на мнозинството е предложеният от ГЕРБ Димитър Радев. Реформаторският блок може и да подкрепят тази номинация, но имат и свое предложение – Бисер Манолов. Патриотичният фронт предложиха Григорий Вазов, а АБВ – Виктор Йоцов.

Междувременно продължават атаките на независими депутати, според които решението кандидат да могат да издигат само парламентарните групи е противоконституционно.

Дебат по избора за управител на БНБ

Това, което стана като дебат по избор за управител на БНБ, за мен беше унижение. Така коментира кандидатът за гуверньор на БНБ Григорий Вазов въпрос, зададен от Мартин Димитров от Реформаторския блок.

По време на заседанието Димитров пожела всеки от кандидатите за шеф на БНБ да отговори с „да” или „не” на въпроса дали имат принадлежност към бившата Държавна сигурност.

„Дори и кандидати за управители на БНБ имаме чест и достойнство”, каза още Григорий Вазов. След това отговори на въпроса с „не”.

Димитър Радев, който е фаворит за гуверньор на БНБ, също беше категоричен, че няма принадлежност към бившата Държавна сигурност.

„Няма как човек, който е фаворит в едно състезание да предлага подуправители. Ако бъда избран, веднага ще ги обявя”, коментира Виктор Йоцов, отново кандидат за управител на БНБ, по повод изказването на Лютви Местан по-рано.

Нито един от кандидатите за гуверньор на БНБ не пожела да обяви своя екип от подуправители по време на обсъждането и въпросите в пленарна зала.