„Само за 1 година кабинетът „Орешарски” отделя за общинска спортна инфраструктура 7 пъти повече, отколкото ГЕРБ за 4 години”. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Повтаряйки казаното преди дни от спортния министър Мариана Георгиева, той обвини ГЕРБ, че опитват да опорочат добрата политика, която правителството води в ресор „спорт”.

Според Местан българските граждани вече знаят, че за масовия спорт 2014 г. е най-добрата през периода на прехода към демократично общество. Той заяви, че не оспорва постиженията в спорта през миналите 4 години, но те се свеждали само до зала „Арена Армеец” – 108 милиона лева.

„От тях бяха върнати 21,6 милиона ДДС, които са инвестирани в Спортпалас, Дианабад”, посочи Местан. По думите му тези пари са преведени без обществена поръчка. „На това се вика далавера и се надявам компетентните органи да се ангажират с казуса”, каза лидерът на ДПС.

От ГЕРБ обвиниха спортното министерство, че повечето от 20-те милиона за спортна инфраструктура се насочват към общини на ДПС. "Малко срам нямате ли? Държавната политика не е само Арена Армеец”, допълни Лютви Местан.

Междувременно, от ГЕРБ за пореден път поискаха оставката на управляващите. От парламентарната трибуна Даниела Савеклиева използва като повод именно отпуснатите от Министерството на спорта 20 милиона лева по програмата за развитие на районите за изграждане на спортни площадки и басейни.

По думите й, начинът, по който се харчат тези средства , може да не е най-голямата драма за бюджета на страната, но е ярък пример за това как се харчат парите на българските данъкоплатци. "Той се превърна в карикатура на разходването на публични средства, което би трябвало да е подчинено на принципите на целесъобразност и прозрачност", заяви Савеклиева.

"Оказа се, че на картата на България се оформят големи бели петна. Цели области като Ловешка и Добричка липсват, а в други като Благоевградска, Разградска, Бургаска и Шуменска ще бъде осигурено финансиране само за населени места, чиито кметове са от ДПС", е изводът на ГЕРБ.

Според Савеклиева тези рефлекси показват, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено от "безобразията на Тройната коалиция се повтарят".