Председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) представя днес на коалицията РБ-ГЕРБ основният кандидат за управител на БНБ - Димитър Радев.

Радев се срещна първо с парламентарната група на Реформаторския блок, а след това ще се представи и пред депутатите на ГЕРБ, предаде репортер на bTV.

В края на март финансовият министър Владислав Горанова призна, че кабинетът преговаря с двама български финансисти да поемат управлението на БНБ. И двамата работят за Международния валутен фонд (МВФ) - Димитър Радев и Николай Георгиев. Вероятно са избрали Радев.

Димитър Радев е бил зам. -министър на финансите, отговарящ за управлението на държавния бюджет и държавните разходи (1992-2001). В момента е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия Изток и Африка в МВФ.

Настоящият управител на БНБ Иван Искров обяви, че ще се оттегли, ако управляващите му намерят наследник. Парламентът не може да го освободи, преди да му изтече мандата, ако сам не се откаже от поста.