Бюджетът беше бламиран в бюджетната комисия, каза председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по bTV, след като днес в комисията беше подкрепена само разходната част от бюджет на Държавното обществено осигуряване.

„Днес в бюджетната комисия се роди чудовището, надяваме се утре в пленарна зала да има повече разум и отговорност”, изтъкна Менда Стоянова.  „Ако това се случи и в пленарната зала, в този парламент няма хляб”, категорична беше тя.

Тя отбеляза, че след отхвърлянето на предложението на Патриотите за минимална пенсия от 300 лева, е станало така, че БСП, ДПС, Патриотите и „Атака” не са приели нито един друг член от Закона за бюджета на ДОО. По думите й това е безотговорно отношение.

Минимална пенсия от 300 лева ще развали целия модел на пенсионното осигуряване, където всеки получава толкова пенсия, колкото е дал като принос чрез своите осигуровки и чрез времето, което се е осигурявал, подчерта тя.  

Как ще обясним на онези, които получават 350 или 400 лв., работил са много години и са се осигурявали,  че ще бъдат приравнени с онези, които не са работили или са се осигурявали на по-ниски суми, попита Менда Стоянова.

Разваляйки пенсионния модел, ние демотивираме всички, които днес се осигуряват, изтъкна още тя.

Стоянова посочи, че ако предложението на ПФ се приеме, това ще означава 1,6 млрд. лв. годишно  допълнително, които няма как да бъдат от осигуровките, а отново трябва да дойдат от данъци.

В момента при 9 милиарда за пенсии на година, 4,5 млрд. идват от данъци, а останалата половина – от осигуровки. Тези 4,5 млрд. от данъци с това предложение трябва да нараснат с още 1,6 милиарда, изчисли Менда Стоянова.

Според нея Патриотите трябва да подкрепят бюджета, независимо от това дали тяхното предложение ще бъде подкрепено. Трябва да покажат, че този парламент може да работи, посочи шефът на бюджетната комисия.

Ако Патриотите се нагърбят да управляват, можем да ги подкрепяме по политики, които споделяме, а за политиките, които не споделяме, ще гласуваме „против”, каза Менда Стоянова.

На въпрос обаче за гласуване на самото правителство, ако се стигне до този вариант, тя призова да се изчака цялата конституционна процедура, за да се види кой е в състояние да направи кабинет и той да бъде гласуван в НС.

Според Менда Стоянова не е възможно настоящият парламент да работи още две години.

По думите й всеки друг вариант освен предсрочни избори ще бъде временен и ще даде отсрочка, която няма да е трайно решение на проблема.