На частичните избори в новата община Сърница се даде сериозен знак, че кампанията за местна власт през есента ще бъде безмилостно жестока и свързана с много пари. Това каза пред bTV бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

„Подаръците, които се раздават сега, показват, че между всички политически формации борбата ще е много здрава. Борбата не е да спечели конкретен кандидат, а е за големите пари от еврофондовете по оперативните програми „Развитие на селските райони”, „Околна среда”  и „Регионално развитие”. Тези пари идват директно в общините и се разпределят от кметовете, без правителството да има възможност да се меси”, коментира Дикме, уточнявайки, че става въпрос за милиарди евро.

По думите му, именно заради тези пари на редовните избори за местна власт ще има коалиции в смесените райони, от които много хора ще се изненадват.  

"Изборите идват и заминават, но хората, оставащи да живеят там, трябва да си стиснат ръцете", препоръча Дикме по повод факта, че двамата кандидати, стигнали до балотаж в Сърница, дори не се поглеждат в очите.

„В случая ДПС не е в централната власт и не можа да окаже такъв натиск през горските стопани, но депутати и други представители на партията, както и духовенството, присъстваха в Сърница. Надявам се, че хората ще проявят разум и ще изберат човека, който най-добре ги представлява", допълни Дикме.

Той заяви още, че Лютви Местан "трябва да ходи да се прегледа", когато говори, че турците са евреите на Балканите. "Турците си живеят нормално, нямат никакви проблеми. Проблемите идват от политиците", смята Дикме. Според него властта в момента зависи от ГЕРБ и от ДПС и заради липсата на алтернатива правителството ще издържи.

Според Дикме хората от помашката и турската общност не получават достатъчна реализация. "Хората в Ардино били настръхнали срещу ГЕРБ заради политическо назначение на човек, доведен от друга община, на пост, на който преди имало професионалист. Ако така продължават, Борисов и Цветанов ще гледат Ардино през крив макарон", добави той.

"ДПС буди съмнение, че задкулисно подкрепя властта", каза Дикме и продължи: "Когато най-усилено се отрича нещо, това е реалното".

"Както вървят нещата, мандатът трудно ще се изкара, но може и това да стане, защото липсва алтернатива", заключи Дикме.