Процесите, които текат в момента в ДПС , са борба за икономически лобита. Така бившият министър на земеделието Мехмед Дикме коментира освобождаването на Общинския съвет на партията в Кърджали.

Според него с тези действия на партията се решават три теми.

Първо, това е борба на икономически лобита. ДПС нямат влияние в централната власт, затова атакуват през общинските съвети за икономически лобита. Второ, това е разчистване на сметките. И трето, започва битката за подреждане на депутати за парламентарните избори, смята Мехмед Дикме.

Според него е наложен отново авторитарния стил на управление в партията. Процесът е започнал още преди изборите, когато в партията е имало скандали с подреждането на листата.

Преподреждането на листата от централата на ДПС-Кърджали е довело до разделянето на два лагера, а разделението сега е в апогея си.

Лидерът на ДПС няма да допусне нито една личност с харизма, която се харесва на обществото, а Хасан Азис е точно такъв, коментира още Мехмед Дикме. Той отказа да коментира дали кметът на Кърджали има амбиции за израстване в партията.

Сега е възможно в Кърджали да се появи синдрома на Силистра. Там ДПС изгуби местните избори заради кадрите. Същото може да се случи и в Кърджали, заяви някогашният високопоставен представител на движението. Борбата е за обществените поръчки, за икономическите интереси и лобита. Зад всяка фирма в Кърджали стоят определени депутати, определени кметове, допълни той.