Подготвя се цялостен Закон за професионалното образование и обучение. Това съобщи днес във Варна министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БТА. По думите й проектът ще е готов до края на годината.

„Законът ще бъде всъщност нов обществен договор между бизнеса, държавата и родителите”, обясни Кунева. Според нея той трябва да бъде с хоризонт поне 10 години и да издигне престижа на професионалното образование в обществото.

В момента ние правим реформа в образованието, но в условията на много стриктна бюджетна дисциплина, каза още министърът. По думите й промените се извършват по възможно най-щадящия за децата начин.

Кунева уточни, че вече се работи по новите учебници за втори и шести клас, както и по плановете и програмите за обучение.

Необходими са реформи и във висшето образование, каза още министърът. По думите й това не означава да се намалят парите за университетите, а да се повишат изискванията за качеството на обучението.

„Завършването на ВУЗ трябва да бъде поставено на абсолютно нова основа и дипломата да е гаранция за качествено образование”, посочи Кунева. Според нея, ако това не е така, е редно висшето училище да не получава държавна поръчка.

Тя посочи, че не е възможно в един университет да се изучават всякакви дисциплини и обучението по всички да е достатъчно добро. Кунева допълни, че автономията на ВУЗ-те не е свързана с получаваните от тях бюджетни средства, а това е начин, по който държавата може да налага правила за качество но обучението.