Съжалявам, че малко повече от 7 месеца България няма комисар в ЕК – това е безпрецедентно. Такава е оценката на председателя на ДБГ и първи български еврокомисар Меглена Кунева.

В студиото на „Тази сутрин” тя напомни, че от оттеглянето на Кристалина Георгиева (която участва в надпреварата за генерален секретар на ООН) до момента са били взети важни решения за различни политики на евросъюза и общата отбрана, а освен това е излязъл и поредният мониторингов доклад.

„Ако не си част от този кръг, ставаш част от менюто. Ние доказахме, че може без нас 7 или 8 месеца”, подчерта Меглена Кунева, като припомни, че още по нейно време се е обсъждала нова структура на ЕК в която едни страни имат представител, а други нямат.

Все пак лидерът на ДБГ изрази увереност, че на днешното тайно гласуване в Страсбург Мария Габриел ще стане следващият български еврокомисар: „Нейното изслушване мина много гладко. Темата, която избра за фокус на своето изслушване – фалшивите новини, е добре премерена. Тя се ползва с подкрепата на големи страни като Франция и Германия”.

По отношение на предстоящото европредседателство, Кунева коментира, че като ресорен вицепремиер никога не е искала да се занимава с обществените поръчки и, след като премиерът е взел нетипичното за ЕС решение да се нагърби с работата на национален координатор, „нищо не се случи при реализацията на това, което правят хората, които се занимават с обществени поръчки”.

По отношение конкретно на НДК, което след скандала „Боршош” отиде от специалното министерство на Лиляна Павлова в Министерството на културата, лидерът на ДБГ коментира: „На мен ми беше изключително неприятно разходи, които не са присъщи на председателството да се пишат на гърба на председателството”. По думите й се предполага, че ще се плаща наем за готова сграда, а не да се дават пари за ремонта й.

Държавата не може да дава помощ на едно частно търговско дружество, трябва много внимателно ресурсът да бъде разчетен, подчерта Кунева.