Бившият вече образователен министър Меглена Кунева видя в скандала със спрените европари в МОН отмъщение и желание да бъде уязвена. Тя уточни, че спрени пари няма, а впечатление прави концентрацията на атаки върху министри на реформаторския блок.

Причина за проверките на ЕК и възможността да бъдат спрени плащания тя прехвърли към тогавашния зам.-министър Николай Денков и Иван Модев, който е бил ръководител на управляващия орган. По думите й те са архитекти на подхода за изпълнение на програмата и в частност проблемният аспект - в областта образование винаги да се търси НПО, за да изпълнява задачите на програмата.

Кунева обясни, че тя е спряла договорите с НПО-тата, защото се е усъмнила в честността им и така е поела тежестта на програмата. Това е и концентрацията на власт и финансиране, което ЕК вижда като повод за загриженост по повод програмата.

Тя даде пример с ромски проекти, чийто изпълнители са организации, които са регистрирани буквално месец по-рано и МОН не е проверил това. "Аз спрях тези догори и не ги сключих. Смущаващото е, че три от тях са регистрирани на един адрес месец преди програмата да започне. Единственото, което можех да направя е да поема тежестта на управляващия орган”, обясни тя.

Целият шум се вдигна защото някой не иска да носи отговорност, заяви тя и добави, че за решението си е уведомила и министъра по еврофондовете Томислав Дончев и самата ЕК. Според нея ако беше допуснала тази измама, то ОЛАФ е щяло да се намеси и да се налага да се връщат 1,5 млн. лв.

Кунева е категорична, че решението й да не участва в депутатските листи няма нищо общо със скандала с програмата.

Думите на Бойко Борисов с негативна нотка към работата й тя коментира, че не знае подобно нещо и в „предизборна кампания човек казва странни неща, надявам се да не се кае, била съм лоялен член на това правителство”.