Нови възможности за професионално развитие на медицинските специалисти - здравното министерство предлага заплатите, но и отговорностите им, да се увеличават след придобиване на нови квалификации.

Липсата на възможност за професионално развитие е една от основните прични, която медицинските специалисти посочват, когато напускат България. Всяка година от университетите напускат около 500 дипломирани медицински сестри. От началото на годината обаче също толкова са напуснали България.

Липсата на достатъчно медицински персонал вече се усеща навсякъде, твърди пациентът Венцислав Петров. „Всеки, който лежи тук ще ви го каже това нещо. Нощно време е дежурна една единствена сестра. Къде да тича по-напред”, каза той.

Силвия Гайдарова е сред малкото млади специалисти в болницата. Заедно със съпруга си, който е лекар, са имали много възможности да напуснат страната. „Обучението и постоянната квалификация на една сестра е доста добре за самия човек, но това по никакъв начин не се отразява на нейното заплащане”, поясни Силвия Гайдарова, медицинска сестра в V МБАЛ-София.

Сега квалификациите не се отразяват на заплатите. Не се променят и правата и задълженията на специалистите, защото нормативната уредба не го позволява.

Промените предвиждат да бъдат създадени 3 квалификационни нива на компетентност. От едното в другото ще се преминава след събиране на определен брой кредити - от посещение на курсове, семинари и научни конференции. Допълнителното възнаграждение за всяко ниво ще е около 50 лева.

Сестра Гайдарова би искала децата й да наследят семейната професия. Надява се и условията на труд да се подобрят, докато не пораснат.

Сега предстои период на обществено обсъждане. Промените ще станат факт, когато бъдат одобрени от депутатите в Народното събрание.