Шест партии могат да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента – БСП, ГЕРБ, ДПС, България без цензура, Реформаторски блок и Национален фронт за спасение на България (НФСБ). Това обяви на пресконференция Кольо Колев, директор на Агенция „Медиана”.

Според последното проучване на агенцията - ако парламентарните избори бяха сега, 24,8% от гражданите биха гласували за Коалиция за България, 19,3% за ГЕРБ, 9,5% за ДПС. За България без цензура към февруари 2014 година биха гласували 7,1% от гражданите, а за Реформаторския блок 6,4%. НФСБ събира 3,3% избиратели.

Изследването е представително за страната и в него са участвали 1008 души. Проведено е в период 3-7 февруари 2014 година. Наблюдава се консолидация на избирателите около своите партии, посочи още Колев.

На въпрос - само наближаващите избори ли влияят на тези резултати или има и друго, социологът коментира, че се наблюдава намаляване на песимизма. „Нещо, което не е характерно за зимните месеци. До голяма степен, се дължи на изборите и на залога в тях. Големият въпрос е - запазил ли е министър-председателят Орешарски доверието или е загубил и трябва да си ходи”, коментира Колев, според когото одобрението на премиера постепенно растяло.