Мигрантският поток през границата не стихва, а на терен няма качествени специалисти, които да разпитват задържаните и така да отсяват потенциално опасните. Това каза в студиото на „Лице в лице” преводачът Мажд Алгафари.

По думите му към момента повечето от нелегално влизащите са икономически имигранти. „90% бих казал, че са абсолютни престъпници”, допълни той. Според него най-нагло се държат пакистанци и афганистанци, които не се подчиняват на властите и лъжат разпитващите в очите.

Няма обаче кой да го разбере: „Преводачи има, но не и на границата, никой няма да им работи за 15 лв. на час”. Мажд Алгафари отново подчерта, че трябва да бъдат променени разпоредбите, с които се регламентира заплащането на преводачите, защото в момента за символични суми работят некомпетентни хора.

Той даде пример със заклета преводачка към консулство, която почти е вкарала България в дипломатически скандал.

Проблемът обаче не е само в преводачите. „Поток си има, каналджийството си работи, мрежата ни е като швейцарско сирене”, заяви Алгафари и запита защо журналистите са допускани само в определени участъци от оградата по границата с Турция.

Преминалите на наша територия трафиканти пък се случвало и да не бъдат преследвани от граничарите… защото щели да носят отговорност, ако повредят по пресечения терен патрулния автомобил.

Алгафари посочи, че тези, които все пак биват спирани, са заставяни да искат убежище. „Някои си играят с националната сигурност… Всичките ни политици до един си играят с националната сигурност. Много пари се изкарват покрай бежанците, има си черни каси за тази работа. За бежанците идват много пари от Европа – не се ли усвоят, трябва да ги върнем”, коментира той.