Не за първи път опозицията се възмути от мащабите и злоупотребите с подслушването от страна на властимащите. Повод стана доклада за дейността на постоянно действащата подкомисия към Комисията по правни въпроси, която упражнява парламентарен контрол върху СРС-тата. Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че премиерът да затвори тази страница, а бившият вътрешен министър видя „практика на тотално подслушване” при правителството на ГЕРБ.

„Стряскащи числа” срещнала депутатът от БСП Мая Манолова в доклада на подкомисията. „Отчита се тенденция за нарастване на употребата на специални разузнавателни средства през последните години,” заяви Манолова по време на петъчния парламентарен контрол. 

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През 2011 година са прилагани СРС при 30% повече лица в сравнение с 2010 година, отбеляза тя. По думите й „изводът е един – със СРС в България се злоупотребява, те не са изключителен способ за разследване, а се използват като масово средство, вместо останалите способи за разследване, но ефективността става все по-ниска”.

Съдът не проверява обективността на искането на разследващия полицай, смята Мая Манолова. Според нея налице е абсолютна липса на контрол – „вече трета година няма единен регистър. Нормално е, че и препоръките на подкомисията са същите, като тези в доклада от миналата година,” допълни тя. Манолова припомни, че премиерът Бойко Борисов лично е поел ангажимент за промени по отношение на специалните разузнавателни средства.

Злоупотребата със СРС е политически инструмент, заяви Иван Костов. „Ние от Синята коалиция искаме да го счупим, а не да го обръщаме към управляващите,” каза лидерът на Демократи за силна България.

“СРС-то - самоунищожително оръжие”

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В коментар на думите на Манолова Костов заяви, че не подкрепя превръщането на тази тема в политическа агитация. Той обаче се съгласи, че управлението е еднолично. Според него министър-председателят трябва да положи усилия и да затвори страницата със злоупотребите със СРС.

„Опитваме се да гледаме сериозно на тези неща, да бъдем компетентни и изчерпателни, да започнем друг диалог, за да се спре тази злоупотреба,” каза Костов. „Трябва ясно да кажем на министър-председателя, на кабинета, че има воля в Народното събрание това сечиво за политически злоупотреби да бъде разрушено,” подчерта „тъмносиният лидер”.

„СРС-то е самоунищожително оръжие,” смята Костов, според който, ако кабинетът не предприеме мерки, то парламентът трябва да предложи законодателни изменения за ограничаване на злоупотребите със специалните разузнавателни средства.

Практика на тотално подслушване

отчете депутатът от Коалиция за България Румен Петков в дебата по темата.

„Във Варна имаме 515 искания за СРС, в София – 6 010 искания,” отбеляза бившият вътрешен министър, който посочи, че с толкова много специални разузнавателни средства в столицата се подслушвали минимум 60 000 души.

Според Петков така се контролират връзки и отношения. Той настоя да се направи проверка за това колко кметове са били подслушвани в различните периоди.