„Мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в ЦИК искат да се откажат от дистанционното и електронното гласуване, защото искат да запазят статуквото с купените гласове”, смята Мартин Димитров от Нова република, който е и бивш депутат на Реформаторския блок.

Вчера Централната избирателна комисия поиска отлагане на електронното гласуване, което трябваше да е факт на следващите европейски избори през пролетта на 2019 г.

В студиото на „Тази сутрин” Димитров спори с проф. Михаил Константинов, според който системата за електронно и дистанционно гласуване трябва да бъде добре направена, за да няма никакви съмнения за манипулация.

„Я си представете ако гласуваме по този начин и някой признае, че има пробив в системата на изборите – това в България означава гражданска война. Трябва да гарантираме доверието на хората”, смята Константинов.

Той обясни, че нито една от големите европейски държави не е въвела електронното и дистанционно гласуване все още именно заради притеснения от пробиви и манипулации.

„Уважавам г-н Константинов, но нека ГЕРБ, БСП и ДПС не се крият зад него и да дойдат да кажат, че не искат да ги въвеждат”, отговори Димитров.

Повече вижте във видеото: