При балотаж днес Цецка Цачева от ГЕРБ ще загуби не само от подкрепения от БСП кандидат-президент ген. Румен Радев, но и от общата номинация на националистите Красимир Каракачанов. Това е заключението от национално представително изследване на „Маркет линкс”, извършено в периода 24-30 октомври и финансирано от bTV. Анкетирани в него са 1006 души.

Снимка: bTV

Бившият командир на ВВС би получил 30,7% от гласовете, докато за председателя на Народното събрание бюлетина биха пуснали 25% от анкетираните, става ясно от отговорите на анкетираните на въпроса: "Ако на балотажа са следните двама кандидати, за кого бихте гласували?".

С подобна преднина и Каракачанов би победил Цачева на втори тур – 28,5% срещу 24%.

Снимка: bTV

Евентуален балотаж между Каракачанов и Радев се очертава значително по-тежък. За генерала биха гласували 27,2% от анкетираните, а за лидера на ВМРО – 26,1%.

Изследването показва, че на първи тур кандидатът на управляващите би спечелил с малко над 1% преднина пред Румен Радев – 19,4% срещу 18,1%. Сигурен трети е Каракачанов с 8,5% подкрепа.

Снимка: bTV

Изненадващо, изследването на „Маркет линкс” поставя веднага след челната тройка бизнесмена Веселин Марешки (4,3%), който изпреварва Трайчо Трайков (3,8%), Ивайло Калфин (3,5%), Татяна Дончева (2,6%) и Пламен Орешарски (2,2%).

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Очакваната избирателна активност е изключително висока – 71,8% от запитаните със сигурност ще пуснат бюлетина за президент, а още 9,8% по-скоро са склонни да го направят. Почти същите проценти се очакват и за референдума, иницииран от „Шоуто на Слави”.

Данните на „Маркет линкс” показват, че Цачева е по-популярна от Радев във възрастовите групи 18-34 и 35-59, докато кандидатът от БСП има преднина при най-възрастните гласоподаватели.

Като общ профил, за управляващите биха гласували хора с по-високо образование, от София или голям град, заети в държавната администрация или с частен бизнес и доход около средния за страната. Традиционно левицата е силна в по-малките градове, сред хората с по-ниски доходи, в т.ч. пенсионери и безработни.

БСП, Обединени патриоти, РБ и Веселин Марешки успяват да „откраднат” гласове от ГЕРБ. Сред подкрепящите аптечния бос пък най-голям процент са тези, които биха гласували за Реформаторския блок или за Патриотичния фронт при избори днес.

Като цяло предсрочни парламентарни избори днес биха довели до първо място на ГЕРБ с 24,9%, второ на БСП с 16,3%, следвани от Патриотичния фронт (6,9%), ДПС (5%) и РБ (4,4%).