Сръбският наркобос Сретен Йосич е минавал границите на България и е можело да бъде разпознат, тъй като службите са имали данни за самолчностите му. Системата за идентификация "скреч" обаче не е била изадействана. Така бившият депутат Мария Капон обясни в ефира на bTV дали е имало политически чадър на Йосич в България, коментирайки папката за делото „Лале”.

За въпросната папка се говореше в дните около оставката на кабинета на Бойко Борисов. Тогава бившият премиер обяви, че има данни на чужди служби, според които почетният председател на ДПС Ахмед Доган е поръчал убийството му. По-рано през седмицата главният прокурор Сотир Цацаров обяви данните на „поръчката” като недостоверни. Христо Бисеров, който е зам.-председателят на ДПС отговори на обвинението на Борисов с тази папка, в която имало данни, които може да го изправят на подсъдимата скамейка.

Тези данни са репликата „Бойко взе парите и не стигнаха до варненци”, изречена от покойния вече Бай Миле. По този повод Капон заяви, че думите са неправилно отнесени към Борисов и според нея може да бъде който и да е Бойко.

Капон, заедно със зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров, са имали достъп до данните в папката, наричана от тях „Цвете” в рамките на комисия. „Бяхме осем човека в комисията и аз бях кворум. Целта беше да се разбере дали българските служби са покровителствали организираната престъпност”, обясни Капон. Според нея през 28 януари 2002 австрийски служби са изпратили документи за Йосич до българите. Отговор е върнат 5 месеца по-късно, което потвърждавало тезата, че престъпникът бил покровителстван от българските служби.

Съпругата на Йосич пък е живяла у нас с децата си от 1998 година. Той самият живеел в близост до Полицията, разкри още тя.

По думите й се вземат отделни изречения от тази папка и се тълкуват без да се има предвид техния контекст. „В комисията получихме купища папки от МВР, едната беше т.нар „Цвете”, в която имаше много срс-та и малко доклади. Да се вадят изречения от тези срс-та и от телефонните разговори е политическа спекула. Доказуемо е обаче, че има данни от чужди служби за идентичностите на Сретен Йосич, с които той може да пребивава в страната.

По-страшното е, че той е минавал българската граница със самоличностите, които са ни дадени. Но не е задействана системата, по която да бъде идентифициран”, заяви бившият депутат. Доказуемо е и, че през 2002 г. Йосич е бил задържан с една от самоличностите си - Марко Милосавлевич, която вече е била подадена на българските служби.