„Няма да говоря за интровертност на духа, ще говоря с факти. Ще прецените колко изчерпателна ще бъде, самооценката не ми е претенция”. С тези думи започна коментарът на спортния министър Мариана Георгиева пред bTV по повод обвиненията от страна на ГЕРБ, че проекти за спортни съоръжения са насочвани към общини, където кметовете са от ДПС.

Ивелина Василева от ГЕРБ съобщи в кулоарите на парламента, че по програмата за растеж и развитие на регионите, за спортното ведомство има отпуснати 20 млн. лв. По думите й тези пари са разпределени непрозрачно и избирателно към малки общини и села, в които превес има ДПС, за изграждане на закрити плувни басейни и площадки.

Мариана Георгиева нарече тези обвинения „безсрамни нападки”. По думите й 40% от планираните за годината инвестиции са за общини на ГЕРБ. Тя обаче призна, че при 20-те милиона за спортни площадки разположението е следното: ДПС– 46%, ГЕРБ – 23% и БСП – 21%.

„Ние сме част от кабинета, това е инвестиционна политика. Ивелина Василева даде пример с Гоце Делчев и спортната зала – това е община на БСП, не на ДПС, срещу което беше нейният вой”, каза Мариана Георгиева. Министърът попита „защо се притеснявате от инвестиции в спортни съоръжения в малките населени места”.

Тя даде за пример село Гулийка, което има 126 души население. Жителите до 39-годишна възраст са около 70 души. Георгиева попита риторично защо да не им дадем 60 000 лева и отбеляза, че в противен случай става дума за сегрегация на малките населени места, а и от някое от тях може да тръгне "новият Бербатов".

„Кабинетът дойде със заявлението, че ще заличи различието между регионите и ще възстанови справедливостта. Ще водим инвестиционна политика за спортни съоръжения във всички малки населени места”, зарече се спортният министър.

„За 10 месеца сме инвестирали 7 пъти повече в спортни съоръжения, отколкото ГЕРБ”, похвали се Мариана Георгиева и изчисли, че бившите управляващи са инвестирали 118 млн. лв. в спорт, а сегашните за 10 месеца са дали 112 млн. Уточнението беше направено, „за да бъдем в синхрон с призмата на Ивелина Василева”.

„Кабинетът не партизира българските граждани. Държавният ресурс е насочен в единствената негова валенция – политика за хората. ГЕРБ водеше политика за партията си, като тя минаваше през хората като трансмисия”, заяви Мариана Георгиева. Тя поясни, че е оглавила спортното ведомство по покана на премиера Пламен Орешарски и призна „подчертаната” подкрепа от страна на ДПС. По повод неподражамия си изказ, Георгиева заяви, че претендира да говори в научен стил.
 
По-късно днес бившият спортен министър Свилен Нейков заяви, че по времето на ГЕРБ строежите в областта на спорта са се определяли според нуждите на различните федерации.

Нейков изреди списък със "спортни заслуги" на ГЕРБ: "спортни обекти, които са в големите градове, свързани с построяването на стадиони, които са" Правец, Русе, Стара Загора, Сливен, тенис комплекс в Борисовата градина, Спорт Палас -18,5 млн. лв., Белмекен - 3,5 млн. лв., Дианабад - над 2 млн., зала в Раковски, Арена Армеец, спортна зала в Козлево, спортна зала в Лозен, в Дряново, Кюстендил, Златоград, Костенец, Карлово, Калофер.