Мая Манолова сподели разочарование от поведението на Ивайло Калфин, който направи крачка встрани от БСП, нарече го „предателство”. Обяви още, че социалистите са инвестирали много в неговото политическо израстване и се запита „как ще ги погледне в очите”.

„Той беше вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, беше водач на листата ни за предишните европейски избори, беше наш кандидат за президент, като беше подкрепен от знаковото за БСП лице - Стефан Данаилов. Много хора са работили за него в тези кампании и мисля, че това е предателство по отношение на тях. Не знам как ще ги погледне в очите”, заяви Манолова.

Тя изрази надежда Калфин да размисли върху повеждането на алтернативна листа: „Надявам се, все още има шанс той да размисли по отношение на заявките за регистриране на алтернативна листа на тази на БСП. В движението АБВ са опитни политици и не мога да повярвам, че не си дават сметка какво правят. Регистрирането на паралелни листи на тази на БСП, независимо дали от друга партия, коалиция или инициативен комитет, е удар срещу БСП, е удар срещу единството в БСП и директно работи за Бойко Борисов и завръщането му. Не могат да му направят по-добра услуга”.

Въпреки това Мая Манолова декларира сигурност в непоклатимостта на Столетницата: „Много хора във времето са се опитвали да разцепят БСП. Не са успявали. Аз нямам съмнение, че БСП ще остане единна, но в този наистина важен момент не само за БСП, а и за страната, защото залогът на евроизборите е прекалено голям, подобно поведение наистина е необяснимо”.

„Има конгрес на БСП на 8 февруари, на който всички членове на БСП и всички хора, които са номинирани, подкрепяни и представляват БСП, какъвто е случаят с Ивайло Калфин, могат да заявят всички свои критики и разочарования пред делегатите. Много се надявам, че те ще премислят своите първоначални намерения и такава паралелна листа няма да има. Надявам се, че има време да помислят. Това са хора с опит, включително и партиен опит. Вярвам, че разумът ще победи”, заключи Манолова.

"Този ход е далеч от всякакви идеи, много близко до политически постове и опит за власт". Така депутатът от левицата Татяна Буруджиева коментира решението на евродепутата Ивайло Калфин.