ГЕРБ се опитаха да монополизират протеста, да го организират, да го дирижират – това свали целия ефект на замисленото „голямо посрещане”. Видяхме как уникалното за България понятие „изборен туризъм” бе допълнено от „протестен туризъм”. Така зам.-председателят на парламента от БСП Мая Манолова коментира напрежението около „Сградата на съединението” в първия работен ден на депутатите от есенната сесия.

„Вчера ГЕРБ го подплати мощно. Натиска финансово зависими хора – вместо да ги кара на работа, ги кара с автобусите в София да протестират. Направиха мечешка услуга на протестите – в това около парламента вчера няма нищо гражданско. Организаторите търсят конфронтация и напрежение – дойдоха от провинцията подготвени, с вериги”, коментира още Манолова.

Въпреки тези упреци към опонентите си в НС обаче, тя призна, че и от БСП организират автобусен превоз на поддръжниците си. Това обаче не било „купуване на контрапротестиращи”, а осигуряване на възможност хората да дойдат да протестират. „Нямаме специален бюджет за това – има пари от членски внос и т.н. В Кюстендил например за различни партийни прояви хората си плащат. Има случаи, когато при прояви си разделяме разходите. Контрапротестът е реакция на протеста”, посочи заместничката на Михаил Миков в парламента.

Според нея тласкането на страната към нови избори няма да доведе до промяна в парламента и няма да е положително за икономиката или живота на хората. Причината – правителството работело по конкретни ангажименти и не можело да си позволи да подведе гражданите, които са му гласували доверие.

„Единственото, за което кабинетът може да бъде критикуван, е недостатъчните медийни изяви. Министрите прекалено много се разработиха. Миналият кабинет само създаваше впечатлението, че вършат много работа – откриваха един и същи обект по 5 пъти. Затова сегашните министри трябва повече да обясняват какво правят”, смята Манолова, според която за 3 месеца кабинетът „Орешарски” е направил толкова, колкото този на ГЕРБ не успял да свърши за 3 години и половина.

Манолова се ангажира следващата седмица да инициира среща на две комисии в НС с директорите на енергодружествата у нас, както и с представители на ДКЕВР. Целта е те да обяснят защо има увеличение в сметките на ток на хората при положение, че бе гласувано понижение на услугата с 5% от 1 август.