Мандатът на президента Росен Плевнелиев беше труден, съпътстван от кризи, но беше ли успешен? Това коментираха в студиото на „Тази сутрин“ по bTV журналистът Тома Биков и социолозите Юрий Асланов и проф. Димитър Димитров.

„И във вътрешен, и във външнополитически план президентът Росен Плевнелиев се оказа в междинен период на сериозна промяна на политическата система. В този смисъл мандатът му беше още по-труден, оттам и тези кризи, които го съпътстваха. Мисля, че след като той приключва без някакви сериозни последствия от кризите, означава, че все пак е действал според възможностите и правомощията си да успокоява нещата“, коментира журналистът Тома Биков.

„Не мисля, че мандатът му може да бъде определен като по-сложен или по-тежък в сравнение с някои от предшествениците му“, каза социологът Юрий Асланов. „Той ще бъде запомнен, но не мисля, че чак толкова в позитивен план. В неговия мандат трябваше да се намерят обединителни линии в задълбочаващото се политическо и гражданско разделение на страната“, добави гостът. Според него това разделение е стигнало апогея си и нацията се разпада.

Социологът проф. Димитър Димитров не се съгласи, че Плевнелиев е разделил обществото на оси или лагери. По думите му той ще се запомни като изключение. „Това е човек с инженерно образование и предприемаческа биография, такъв скоро няма да ни се случи. Всички предишни президенти бяха продукт на някакви идеологии, на партии“.

„В първата част на мандата си трябваше да се занимава  овладяването на кризи, предизвикани от вътрешната нестабилност и противопоставяне. Мисля, че се справи с тази задача. Изключително се отдаде на тезата за модернизацията по начина, по който я разбира един предприемач. Разбира се, има много негативни оценки, но те като цяло са предпоставени от разделението – очевидно е, че има лагер, който никога няма да приеме неговите изказвания по отношение на Русия, но изказвайки се по този начин, той освободи терен на всички останали да бъдат диалогични“, смята проф. Димитров.

Президентската институция е много политизирана, а той влезе в нея, след като беше много рейтингов министър, но министър експерт, а не тежка политическа фигура. За пръв път неполитик влезе в президентството, отчете Биков.

Плевнелиев влезе в историята като президента, избран с най-малка разлика и при най-малка активност и завърши мандата си с най-ниския рейтинг от гледна точка на институцията, припомни Асланов.

Проф. Димитров пък добави, че за последната година страната ни е била посетена от 25 държавни глави, което е прецедент.

Вижте целия разговор във видеото: