Омбудсманът Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016 внесоха в деловодството на Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс.

Идеята им е да се въведе мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни избирателни района в страната, от които да се излъчат 231 депутата, и 9 едномандатни избирателни района извън страната.

За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните райони да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния район.

Снимка: Ладислав Цветков

„На националния референдум над 2,5 млн. граждани гласуваха за въвеждане на изцяло мажоритарна система с абсолютно мнозинствжо на два тура. Предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, смятам, че той е задължителен за институциите”, каза Мая Манолова.

„За пръв път имаме кодекс, който не е представен от партия, не от БСП, ГЕРБ, ДПС, или който е на власт. Той е предложен практически от българските граждани, оформен от човека, от институцията, която трябва да защитава интересите на гражданите”, заяви Тошко Йорданов.

„От „Шоуто на Слави” и вносителите на проекта настояват той да влезе в сила още за тези избори. Тоест още от пролетта ще гласуваме в 240 мажоритарни едномандатни райони. Според изчисленията на омбудсмана един депутат ще се избира от един район от около 30 000 души. Районирането ще е ясно до седмица.