Благодаря на всички, които са ме номинирали за кандидат  за президент, това е оценка за моята работа, но кандидатите за президент са отговорност на партийните централи, всеки да си знае ангажиментите и да си ги изпълнява. Това обяви в предаването „Лице в лице” омбудсманът и бивш депутат от БСП Мая Манолова. Много социалисти и неправителствени организации предлагат тя да е обединяващата кандидатура на левицата за държавен глава.

На въпроса дали ще приеме, ако партийна централа й предложи да се кандидатира за президент, тя отговори: „В политиката няма ако, такъв разговор с мен не е имало, когато има, тогава ще мисля”.

Тя напомни, че точно преди една година – на 30 юли, беше избрана от парламента за омбудсман. „Миналата година обещах, че ще дам отчет, днес дадох отчет. Доказах, че мога да защитавам всички граждани”, обяви Манолова.

Сред успехите си тя отчете обещанието на финансовия министър Владислав Горанов предложението да отпадне ДДС върху дарените храни да бъде внесено в парламента като част от бюджетната процедура за следващата година.

Вече са подготвени и проекторешения, с които ще се ограничи дейността на арбитражните съдилища. Това е правосъдия на ишлеме, това една система, паралелна на съдебната, това е печатница за пари”, коментира омбудсмана.

По думите й с предложените промени ще се забрани на арбитражните съдилища да решават потребителски спорове, което в момента е основната им дейност. „Нека решават спорове между търговци. Никъде по света потребителски спорове не се разглеждат от арбитражен съд”, уточни Манолова.