Мъгла и липса на прозрачност регистрираха от ГЕРБ при отпускането на 20 милиона лева по Програмата за развитие на регионите и по-конкретно в частта за строеж на спортни съоръжения и покрити басейни в общини на ДПС. Парите са в частта, предвидена за спортното министерство на Мариана Георгиева, която бе лансирана като експертен кадър на Движението в кабинета „Орешарски”. Още с назначението си тя постави сред дългосрочните си амбиции басейн и тенис корт във във всяка община.

„В края на февруари и началото на март започва масова офанзива сред избрани общини в смесените райони за предоставяне на разрешения за строеж. Всичко хубаво, но защо точно в тези общини, как са избрани, защо по този потаен начин? Според нас инвестирането в масовия спорт е правилна политика, но не по този начин. Говорим за публични средства, те трябва да се разходват по целесъобразен начин”, заяви в „Тази сутрин” Ивелина Василева от ГЕРБ и изброи избраните общини, които са на ДПС.

Тя отрече по времето на ГЕРБ да е имало подобни практики, напротив – по думите й тогава на общините е даван равен достъп до възможности. Василева даде за пример село Гулийка, което е сред и избраните и е със 126 жители, и попита колко от тях ще ползват бъдещите спортни съоръжения.

20 милиона, не са 20 милиарда

„По цялата публична инвестиционна програма, в това число и в разделчето за спортните обекти, се прилагат общите разпоредби за контрол върху публичните средства. Все пак 20 милиона не са повече от 20 милиарда, а 20 милиарда се контролират от институциите, които са оправомощени за това. Не съм чул какво казват колегите от ГЕРБ. Не зная какво имат предвид. Принципно тази програма е за малки спортни обекти и е логично да бъдат в по-малки населени места", отговори на обвиненията в сряда премиерът Пламен Орешарски.

В общините искат спорт

Най-големият проект, за който сигнализираха от ГЕРБ, е в разградското село Брестовене. Хората там с нетърпение очакват ремонта на стадиона, където играе местният футболен отбор „Челси". В Брестовене живеят близо 4000 души, а в училището учат 230 деца. Първоначално поисканата сума за ремонта на стадиона и парка е била 230 000 лв. В крайна сметка са отпуснати с 50 000 лв. по-малко. „Тези пари в момента няма да ни стигнат. Сега имаме в парка още басейн през комунизма, обаче всичко работеше… Остава за басейна, още ще направим проекти, за да спечелим още”, коментира пред bTV кметът Фикрет Емин.

Люляково е едно от петте села в община Руен, които кандидатстват с проект за спортна площадка. В училището там учат 350 деца. В двора съоръженията не са променяни години наред. Няма и спортен салон. Местният футболен клуб е първи в групата на аматьорската лига, но в селото липсва игрище, на което може да се тренира.

Освен в Люляково, на извънредно заседание на 7 март общинският съвет на Руен гласува да се учреди безвъзмездно право на строеж в селата Просеник, Трънак, Планиница и Сини рид. Терените са еднакви - близо 950 кв.метра. Освен нощно осветление и трева, предвидени са волейболно, баскетболно и минифутболно игрище с малки вратички

Село Борово е сред шестте гоцеделчевски села с одобрени проекти за спортни площадки . Там живеят малко повече от 1000 души. 80-те ученици играят на площадка, на която настилката е разбита, оградата скъсана, а съоръженията - изпочупени и опасни. Местните искат нови места за спорт. В Гоце Делчев ще има нова спортна зала, за която вече има одобрение, разказва кметът от БСП Владимир Москов. В нея ще се тренира хандбал, борба, бокс.

Всяка от площадките ще струва между 80 и 100 хиляди лева. В съседната община, управлявана от кмет на ДПС, се надяват пари да достигнат и до тях. Община Гърмен подготвя проекти за финансиране през следващата година.