Основната задача на Министерство на икономиката ще бъде създаването на един благоприятен климат, в който да може да се прави реален бизнес, да може да се развиват не само големите, но и малките и средни предприятия, да се привличат повече чуждестранни инвестиции и да се осигурява по-широк достъп на българските предприятия до пазарите на трети страни.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с представители на КРИБ, информираха от министерството.

"Ситуацията е такава, че досега се е обръщало много малко внимание на бизнеса. Предишното Министерство на икономиката и енергетиката е било преимуществено ангажирано с енергетика и време за икономическия аспект просто не е оставало. Наш приоритет е да отговорим на нуждите на бизнеса – какво го вълнува и какво очаква той от нас", допълни Лукарски, като открито заяви намеренията си да изгради и поддържа активен диалог с представителите на бизнеса в България.

Представители на КРИБ от своя страна приветстваха решението за разделяне на бившето мега министерство и споделиха, че сега виждат "своя" министър в лицето на министъра на икономиката. "Искаме министър, който да защитава нашите интереси и вярваме, че битката за стимулиране на конкурентноспособността на българската икономика трябва да тръгне именно от Министерство на икономиката. Оттук трябва да се определя алгоритмът", коментира изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

На срещата Лукарски заяви и намерение за възстановяване на Съвета за икономическо развитие. В допълнение на тази идея председателят на КРИБ Кирил Домусчиев призова Лукарски да се включи и в Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Това е напълно задължително. Реалната икономика я прави бизнесът", отговори Лукарски.

Сред обсъжданите теми бе и въвеждането на дуалното образование. По думите на Лукарски българското висше образование не създава подготвени за икономическите потребности кадри и има явна нужда от установяването на устойчив механизъм за пряко взаимодействие между висшите учебни заведения и бизнеса.