Реформаторският блок изготвя списък на назначението и уволнението в държавната администрация по време на кабинета „Орешарски”. Това е отговорът на десните на въпроса на социалистите: „Остана ли кьорав седесар без служба”. Това обяви в „Лице в лице” по bTV икономическият министър Божидар Лукарски.

За сравнение, ще бъде изготвен и списък с назначенията и уволненията, извършени от реформаторите. „Да не се учудват, ако назначенията на СДС се окажат по-малко от тези на елита на БСП – Кюстендилска област, например”, каза Лукарски. Той гарантира, че повдигнатите на въпрос назначения са подкрепени със съответната професионална експертиза.

Изказването на лидера в оставка на АБВ Георги Първанов, че реформаторите са преяли с власт, Лукарски коментира така: „Разбираем е неговият вопъл срещу РБ. Първанов иска да измести РБ от мястото на основен коалиционен партньор и да направи АБВ такъв”.

За взривовете в склада на ВМЗ „Сопот” в Иганово, чийто принципал е икономическото министерство, Лукарски съобщи, че предлага площадката да бъде разчистена със сили на ведомството, за да не се плащат милиони на Министерство на отбраната. По думите му това ще се случва под надзора на военни и разследващи, за да не се крият доказателства.

По въпроса с „Дунарит”, определен като заплаха за националната сигурност, Лукарски заяви, че заводът произвежда. Министърът благодари на НАП, че е запорирала акциите, придобити от люксембургския консорциум LIC33.

За обявилия се като негов ръководител Пиер Луврие, Лукарски каза: „Като не ми се е представил пред мен, не мога да кажа колко сериозен инвеститор е и как се появи”.

Днес депутати внесоха законови промени за ограничаване на казуси като този с Корпоративна търговска банка, според които главният прокурор в бъдеще да получи правото да се намесва в сделки между частни фирми в защита на държавния интерес. Това министърът определи като „пресилена” мярка.

По друга тема – продажбата на летището в Пловдив, Лукарски потвърди, че има сериозен инвеститорски интерес от страна на Китай. Името на инвеститора обаче засега остава в тайна. „Китайската държава е заделила инвестиционен фонд за ЕС на стойност 40 млрд. долара. Немалка част от тях могат да бъдат пренасочени към България”, коментира министърът.