Председателят на ВКС Лозан Панов поиска оставката на представляващия ВСС Димитър Узунов. Причината е, че Узунов е превишил властта си като сам е определил кои членове на ВСС да се срещнат с европейските обвинители, които готвят анализ за дейността на българската прокуратура.

Лозан Панов напомни, че проверката включва и бездействието на държавното ни обвинение. То си проличало от факта, че прокуратурата не се е самосезирала и не е проверила проверими факти, изложени от ексбанкера Цветан Василев в последното му интервю за това кой и как е довел до фалита на КТБ, каза още председателят на ВКС.

По информация на bTV Цветан Василев е готов да се яви на нов разпит пред държавното ни обвинение само ако от прокуратурата се заемат наистина да проверят изнесените от него факти в последното му интервю.

Сотир Цацaров определи изказването на Панов като политиканстване и обясни, че обвинителният акт и международната експертиза по делото срещу Цветан Василен ще са готови в края на февруари и делото ще влезе в съда 

Според главния прокурор Василев говори по-често, защото се страхува, че скоро ще бъде подсъдим. Накрая Цацаров сам оттегли идеята си Съветът да разгледа въпроса къде могат да говорят висшите кадровици и дали да дават интервюта в медиите, издавани от обвиняеми или подсъдими.

Панов напомни и че досега няма движение по скандала „Яневагейт”. Докато се очаква отговор на въпроса защо ексшефката на СГС е разписвала разрешения за следене отвъд законовия срок, продължават да излизат записи на разговори, в които се смята, че се обсъждат скандални обвързаности между изпълнителната и съдебната власти и конкретни бизнес кръгове.

"Допускам, че това не е истина, допускам, че записите по "Яневагейт" са манипулирани, но някой трябва да го провери", посочи съдия №1.

Димитър Узунов отказа да се оттегли. "Вие прекрасно виждате, че сценарият е един и същ, както по времето на така наречения есемес скандал, "Яневагейт", едно и също. Играчите са едни и същи - г-н Панов , г-н Калпакчиев", отбеляза Узунов.

Tой не обясни има ли разлика между шеф и представляващ Висшия съдебен съвет.

След гласуване въпросът за оставката на Узунов беше отложен за следващия четвъртък.