Тези, които виждат в евроатлантическия път на България заплаха за своите интереси ще продължат да нападат ДОСТ, като обявят партията ни за протурска. С появата на нашата партия започна обратното броене за ДПС Това каза на брифинг лидерът на ДОСТ Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.

„Нямаме илюзии, че ще работим във враждебна среда, защото ДОСТ засяга и корпоративни, и олигархични, и геополитически интереси”, каза още той. Според него „усещането за изолираност” на политическата сила ще бъде преодоляно и тя ще стане желан партньор.

Местан посочи, че ДПС е имала претенцията на партия, която отстоява права и свободи, но е показала и друго лице – на частните корпоративни интереси. Той заяви, че България трябва да се освободи от „най-различни зависимости: и олигархически, и от външни сили, които се различават от ценността евроатлантизъм”.

Снимка: Ладислав Цветков

Той коментира и социологическите проучвания, които, по думите му, се интерпретират „любопитно” и 2% подкрепа за още нерегистрирана партия са представя като „скромно начало”.

„Никой не може да спре регистрирането на партията, единственият резултат, ако се направи такъв опит, ще е тройно по-голям интерес към нас”, добави Местан.

Какво си каза с Давутоглу и с Борисов

„Имах среща с премиера Бойко Борисов преди и след посещението ми в Турция”, отговори той на журналистически въпрос.

„Отношението на лидерите на Турция е отношение, което следва принципа, заложен от Ататюрк: който е враг на България е враг и на Република Турция и обратно - който е приятел на България е приятел и на Турция”, допълни лидерът на ДОСТ.

По думите му в Анкара са обсъждани и проблемите с тероризма и бежанците.

Структурата на ДОСТ

Местан представи част от Изпълнителния съвет на партията. Той се състои от 11 души, освен него.

Снимка: Ладислав Цветков

Председателят ще има петима заместници: Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед Дурмуш, проф. Мариана Георгиева, Айдоан Али и Мехмед Осман Ходжа. Членове са Бакри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Мехмед Хаджи и Рашид Апти Куру.

„Не може политиката да се пречупва през въпроси за етнически състав на учредителите - 215 етнически българи са били учредители на партия ДОСТ, около 20% от 1000 души. Така че представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи”, посочи политикът.