Да се твърди, че ДОСТ е „партията на Турция” е глупост, в нея вратите са отворени за представители на всички етнически общности. Това заявява лидерът й и бивш председател на ДПС Лютви Местан в интервю за Анадолската агенция по време на посещението си в Анкара.

„Много от учредителите ще бъдат етнически българи. Сигурен съм, че поне 20% от участниците на учредителната конференция на 10 април ще са етнически българи”, подчертава той и допълва, че след като бил изключен от Движението за права и свободи, двама от последвалите го са били двама православни християни.

Лидерът на ДОСТ посочва, че целта на политическата сила е „не да отстоява правата и свободите на отделни хора, а на цялата българска общност”.

„Ние обичаме България, ще работим за нейното единство. Искаме да се интегрираме в България, но не като хора втора класа, а като граждани с равни права”, категоричен е Местан. По думите му „интеграция” не означава „асимилация”, а приемане на мюсюлманите като част от обществото.

Той за пореден път заявява, че не отчита като грешка декларацията си, с която подкрепи Турция след свалянето на руски самолет – събитието, отключило турбулентните процеси в ДПС и довело до отстраняването му.

Местан днес се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу, след като по-рано проведе разговори с лидери на опозиционни партии и с посланика ни в южната ни съседка Надежда Нейнски.

От официалното съобщение на ДОСТ става ясно, че лидерът на партията и министър-председателя са говорили за вътрешнополитическите процеси в България, стратегическото партньорство между двете страни и бежанската криза.

В края на срещата Местан е предал на Давутоглу поздрави поздрави от българския министър-председател Бойко Борисов. Чрез българската делегация министър-председателят на Република Турция също е изпратил на българския премиер своите пожелания.