Кметът на община Гърмен Минка Капитанова продължава да издава регистрации по постоянен адрес в квартал „Кремиковци”, заяви в предаването „Тази събота” по bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Само от началото на годината от нея са издадени адресни регистрации на 55 души, посочи Павлова. Освен това всички са регистрирани върху земеделски неурегулиран общински имот.

Разпоредила съм проверка от ГРАО и ще сезирам компетентните органи, но това няма да реши проблема, посочи тя.

По думите й незаконните постройки в община Гърмен за първи път са установени още през 2000 г. и оттогава не са предприети никакви действия за недопускане на незаконно строителство.

От 2000 г. до днес в кв. „Кремиковци” има 775 души с издадени адресни регистрации по постоянен адрес, отбеляза Павлова.

Възложила съм проверка дали адресните регистрации са законни. Тези, които не са, ще бъдат заличени, увери министърът.

Общо 124 са незаконните постройки, осем от тях са вече премахнати – четири доброволно и четири принудително. От оставащите имаме 12 постройки, в които след постановяването, че са незаконни, общината е позволила допълнително тяхното разрастване и надграждане. За тези постройки ангажимент за премахването им ще има общината, уточни Павлова.

Не подкрепям узаконяването на незаконните постройки. Винаги съм провеждала политика да не търпим това незаконно строителство, защото всички трябва да спазваме законите, категорична беше тя.

Моята оставка нито ще помогне, нито ще разреши проблема, заяви още Павлова.

За ремонтите на пътя

До края на годината довършваме и ще станат общо 300 км нови магистрали, съобщи още регионалният министър.

Основните ремонти по магистрала „Тракия” приключиха, почти изцяло е освободена за движение, няма тапи и невралгични точки освен два виадукта, но те са по 300 метра, така че не създават проблем в движението, каза министърът.

По магистрала "Хемус" се ремонтират три виадукта. Всички останали участъци са свободни за движение, включително и участъкът Шумен-Варна, посочи още Павлова.