Председателят на младежкото СДС Христо Панчугов е поредният, който си тръгна от „сините” редици. В писмо до медиите и до главния секретар на партията Константин Арабаджиев той заявява, че прекратява членството си.

„За мен СДС винаги е било символ на желанието на милиони български граждани да живеят свободно, да реализират своите мечти, да бъдат различни, да участват в управлението на страната и да не мълчат, когато виждат мечтите си подменени”, пише Панчугов.

После той изрежда и конкретните причини да си тръгне. „СДС беше кауза. Кауза, която вие и ръководството на СДС предадохте, когато: се отрекохте от всичко, което СДС и българските граждани постигнаха през изминалите 20 години; заменихте политическите цели на СДС с политическа схема и задкулисни договорки; направихте СДС инструмент за изпълнение на политически поръчки и др.”, се казва още в заявлението.

„В подобно предателство аз не мога да участвам, защото това би означавало да предам себе си и всички, които споделят ценностите и целите, движили СДС през изминалите 20 години.С настоящото писмо, считайте моето членство в СДС за прекратено”, завършва Панчугов.

Разпадът в синьо продължава

Редиците на СДС оредяват с всеки изминал ден. След скандала около номинацията за конституционен съдия, изключването на видни членове на партията и призиви от областни структури за оставката на местното ръководство, заваляха и оставките.

Надежда Нейнски хвърли оставка в разгара на скандала с изгонването на Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров. Двамата депутати Цветан Костов и Михаил Михайлов, както и кметът на Свищов Станислав Благов също си тръгнаха от партията. Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пусна своето заявление преди броени дни.

Кметът на Свищов и членове на местни структури на СДС организираха масово демонстрационно депозиране на оставки. Акцията на „Раковски” 134 се случва ден преди 23-тия рожден ден на синята партия.

Сините от крайдунавския град са сред първите критикари на сегашното ръководство на СДС.

„Никога не е имало такова абсурдно управление, което в момента се реализира от ръководството на СДС. Няма да хвърля камък срещу СДС, защото няма как да хвърля камък към нещо, в което сме вярвали и мечтали,” каза Станислав Благов.

В централата на партията обаче нямаше кой да ги посрещне и да приеме оставките им. Утре се събират напусналите и изключените от СДС.

„Тъжно, но има Господ. Процесът ще бъде за обединяване. Не може да остане така. Ниша празна няма,” коментира още свищовският кмет.

СДС вече се прости с петима свои депутати. Сините редици напуснаха и членове на редица местни структури и разпознаваеми имена - последният от които Емануил Йорданов.

От СДС опровергават тиражираната информация за отлив на членове. По данни на сините, от последните скандали досега, партията са напуснали 56 души, а подадените заявления за членство са близо 3 300. От „Раковски” 134 отчитат ръст от 21% на сини симпатизанти, откакто Кабаиванов е начело на партията.