Либерализиране на режима на онлайн залаганията и нов модел на облагане на хазарта. Това предвижда законопроект, внесен от БСП и ДПС. Идеята на инициаторите на промяната е събиране на по-високи приходи в хазната.

Според автора на идеята Йордан Цонев, досега големите онлайн оператори в световен мащаб не са присъствали на българския пазар, защото не е имало законови условия за това. Сега това щяло да се промени.

„С цел онлайн операторите да се лицензират по българския закон, говоря за големите онлайн оператори и да започнат да оперират легално, а не както досега нелегално, и да плащат данъци в България”, обясни Цонев.

И докато управляващите обещават ред в онлайн залаганията, според опозицията, държавата отстъпва пред интересите на хазартния бизнес. „Такова отстъпление и промяна освен фискални измерения би имало и измерения свързани с това, че инструментариума за контрол на този вид бизнес е много неефективен и трудно ще се гарантира интереса на фиска”, смята Владислав Горанов от ГЕРБ.

Опозицията не изключва и лобистки натиск. „Мога да кажа, че от променения режим се облагодетелства хазартния бизнес. а дали това се прави защото такава е политиката на правителството или някой ги е помолил - нека те да дадат обяснение”, посочи още той.

Цонев коментира, че се цели ръст на приходите в хазната при регистрация на повече оператори. „Това целим, защото оборотите в онлайн залаганията са над един милиард годишно от България само. и не се облагат с никакъв данък, нула е приходът от тази дейност до този момент”.

От бранша пък са категорични, че промените са добри, защото са в интерес на потребителя.

„Има блокирани 144 сайта, което не значи, ча българинът е спрял да залага, напротив, което означава, че тези хора продължават да ползват същата услуга, но без да имат каквато и да е защита”, каза Миглена Димитрова.

Според адвокат Димитрова, след промените, при нередности в услугата, залагащите ще могат да търсят закрила от медиатор. Ако и това не помогне - от комисията за защита на потребителите.