Почти две години след скандала с бонусите при управлението на ГЕРБ депутати от левицата отново се захванаха с темата, а колегите им от опозицията видяха в това „претопляне на много стара манджа".

Според народния представител от левицата Петър Мутафчиев за последните две години от мандата на кабинета „Борисов” в девет министерства са били раздадени бонуси в размер на около 29 млн. лв.

Данните са получени след писмени запитвания към министерствата от депутати от БСП, като засега са получени отговори само от девет - министерствата на транспорта, на образованието, на финансите, на здравеопазването, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на отбраната, на социалната политика и на външните работи.

Най-голямата сума за допълнително стимулиране на държавните служители е изразходвана в министерството на финансите - 14 милиона лева, а най-малка - в министерството на образованието - около 100 000 лева.
Депутатите не са получили отговор на въпросите си за конкретни имена и длъжности на служителите, които са получили бонусите, нито за размера на конкретните суми, които са били раздадени на всеки. Затова те ще изпратят ново запитване.

„Става дума за разходване на средства от държавния бюджет, и то за период, в който всички български граждани бяха със замразени доходи”, коментира Мутафчиев. Той уточни, че има информация, че служител от транспортното министерство е получил 110 000 само за участие в комисия.

„Изнесените данни за раздадени бонуси в държавната администрация са „претопляне на много стара манджа", бе пък ответният коментар на настоящия депутат и бивш заместник-министър на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов.

Той отбеляза, че от средата на 2012 г. няма допълнително материално стимулиране никъде в администрацията и това е една от добрите реформи на ГЕРБ.

„Изнесените от левицата данни не са докрай прецизни, доколкото годишният размер на допълнителните възнаграждения в цялата система на Министерството на финансите, включваща Агенция „Митници", НАП, Комисията по хазарта, е над 100 млн. лева”, отбеляза Горанов.
По думите му, цитираната от Коалиция за България сума от 14 млн. лева за Министерство на финансите е значително занижена.

„По време на своя мандат ГЕРБ се опитваше да поддържа устойчива и професионална администрация, добре платена и отговорна. По-голяма част от експертите в Финансовото министерство работят там повече от 20 години и се радваме, че успяхме да продължим политиката на консервативно управление на държавната администрация без политически чистки и сътресения”, подчерта още Владислав Горанов.