Левицата иска изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента преди заседанието на Европейския съвет през тази седмица, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев. „Препитването” ще е заради съмнения в подготовката на министър-председателя за среща, на която се обсъждат предложения за „фундаментална промяна” на конструкцията на Европейския съюз.

„Очертава се за пореден път при обсъждане на важни, засягащи България предложения, българският премиер да замине без никаква национална позиция”, коментира Станишев. Според него това предполага сериозни рискове за страната и силно може да намали значението и ролята на институциите, в които България участва.

Той обяви, че след избирането му за лидер на ПЕС е писал писмо на Борисов, в което го кани да разговарят по всички проблеми, но то останало без отговор. Мълчанието обаче също било отговор:

„Когато няма какво да сложиш на масата, започваш да играеш върху страстите, с омразата. ГЕРБ могат да съществуват, само ако имат враг и БСП се явява техният перманентен враг. Като няма какво да предложиш, търсиш опонент, а това е слаба позиция. Но хората вече виждат”.

По думите му при сегашното управление всичко е подменено – истината с лъжата, разумът с омразата.

На постоянните задочни нападки от страна на премиера Станишев отказа да отговаря, за да не „слиза” на неговото ниво и да не „проговаря” на неговия език, при който „една лъжа, повторена сто пъти, става истина".

„Червеният” лидер изрази и съжаление от факта, че Борисов е бил член на неговата партия и обяви избора му като резултат от „кадровите грешки и по онова време”.